Juridisch advies bij een burenruzie
Burenruzies komen vaak voor en soms juist bij mensen waar je het niet zou verwachten. Een burenruzie kan over van alles gaan en ogenschijnlijke pietluttigheden kunnen ontaarden in hevige ruzie. Misschien vinden we het juist daarom wel zo fijn om goede buren te hebben. Het spreekwoord luidt immers: beter een goede buur, dan een verre vriend. Maar als die buren niet meer goed zijn, de relatie bekoeld is en de ruzie uit de hand loopt, kunt u natuurlijk altijd juridisch advies inwinnen, zoals bij het juridisch loket.
De oorsprong van een burenruzie
Wat is nou de oorsprong van een burenruzie. Zoals gezegd kan een burenruzie over van alles gaan. Van de hond die in de tuin van de buren tussen het bloemperk plast tot aan de schutting die hoger moet. Het een kan ook een gevolg zijn van het ander. Of de kat van de buren die ’s-nachts voor de deur zit te miauwen waardoor men de slaap niet kan vatten of de muziek die te hard staat. Dit kunnen allemaal zaken zijn waar buren zich aan kunnen storen. Als het niet kan worden uitgepraat kunnen deze irritaties uitmonden in ruzie die niet meer in de hand is te houden.
Artikel: Rechtshulp bij burenruzies neemt toe (bron: Consumentenbond)
Wat kan je doen bij een burenruzie?
Het is belangrijk om met elkaar om de tafel te gaan zitten om de ruzie te bespreken en op te lossen. Begin met het bespreekbaar te maken, ga effe buurten, de oplossing komt pas daarna. Begin daar ook mee zodra het gevoel van irritatie de kop op steekt. Stap naar je buren, vertel wat je irriteert en waarom en vraag of ze dat begrijpen. Misschien staan de buren er wel helemaal niet bij stil dat jij er hinder van ondervindt. Of misschien hebben zij ook wel het een en ander waaraan zij zich irriteren. Maak het dus bespreekbaar en kijk gezamenlijk naar een oplossing. Het is fijn om die goede buur te zijn, toch?
Helpt het bespreekbaar maken niet omdat de buren het niet begrijpen of omdat zij zich aangevallen voelen? Misschien dat een onafhankelijk persoon dan soelaas kan bieden. Deze persoon, een mediator, heeft beroepsmatig kennis en ervaring met dit soort zaken en kan alles objectief beoordelen.
Handig: op Juridischadviesgids.nl vind je alle juridisch adviseurs en mediators in Nederland.
Welke rechten heeft u?
Krijg je de problemen met je buren niet samen opgelost, dan krijg je te maken met de bepalingen van het burenrecht, een officieel onderdeel van het civiel recht. Hierin staan de bevoegdheden en verplichtingen van buren. Buren hebben dus rechten en plichten. Kan de burenruzie niet worden bijgelegd dan kan de zaak via het burgerlijk procesrecht worden uitgevochten. Iets dat toch nogal voorkomt. We leven in Nederland relatief dicht op elkaar en dan heb je te maken met ieders (eigen)aardigheden. En dat kan nogal eens tot strubbelingen leiden. Een juridisch loket kan in zo’n geval uitkomst bieden en bijvoorbeeld kijken of het verstandig is om een burenrecht advocaat te consulteren.
Meer informatie over je rechten en wat je kunt doen bij een burenruzie (bron: rechtspraak.nl).
De meest voorkomende burenruzies
Burenruzies komen vaak voor en zijn ook verschillend van aard. Daarnaast lijkt het een algemeen maatschappelijk en geaccepteerd verschijnsel in een dichtbevolkt land. Burenruzies zijn in elk geval interessant genoeg om er televisieprogramma’s aan te wijden zoals De Rijdende Rechter en Bonje met de Buren. Er zijn dan ook veel verschillende soorten burenruzies. Geluidsoverlast behoort dan zeker tot de meest voorkomende. Andere ruzies hebben betrekking op communicatie die niet soepel verloopt, parkeergedrag, ruzies over de tuin of de schutting, de kinderen, huisdieren, of overlast van rommel of een verbouwing.
Top 10 oorzaken van een burenruzie (bron: problemenmetjeburen.nl)
Wat kan de rechtsbijstandverzekering voor u betekenen?
Kan de burenruzie niet worden opgelost en is het nodig om een burenrecht advocaat in te schakelen? Dan is een rechtsbijstandverzekering zeker aan te bevelen. Je bent dan namelijk verzekerd voor conflicten over je huur- of koopwoning. Hieronder vallen in de meeste gevallen ook meningsverschillen die je met je buren hebt over de leefbaarheid en de woonomgeving. Niet alleen kun je met deze verzekering gratis advies en hulp krijgen bij juridische problemen, de rechtsbijstandsverzekering kent ook jouw rechten en plichten. En dat is zeker prettig om te weten bij een hoogoplopende burenruzie die niet gezamenlijk kan worden opgelost.
Schakel bijvoorbeeld een mediator in. Op deze pagina lees je meer informatie over mediation.
Een aantal handige links:
Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen via independer.nl
Rechtsbijstand bij een burenruzie (bron: Consumentenbond)
Wat kan de politie voor je betekenen bij een burenruzie op politie.nl
Artikel: Burenruzies nemen toe (bron: AD.nl)