Eigen bedrijf opstarten; eenmanszaak of BV?
Eigen bedrijf opstarten; eenmanszaak of BV?
Bij het oprichten van een eigen bedrijf moeten er veel keuzes gemaakt worden. Wellicht één van de belangrijkste daarvan is de keuze voor een bepaalde rechtsvorm. In dit geval gaat het tussen het kiezen van het oprichten van een eenmanszaak of het oprichten van een BV. Deze keuze heeft gevolgen voor zowel belastingzaken als aansprakelijkheid. Om u te helpen bij het maken van de juiste keuze worden hier de verschillen tussen het oprichten van een eenmanszaak en het oprichten van een BV uitgelegd. De juiste keuze is afhankelijk van verschillende factoren en zal dus niet voor iedereen gelijk zijn.
Oprichting
Of u nou kiest voor een BV of een eenmanszaak, het eerste wat moet gebeuren is het oprichten van uw bedrijf. Ook hierbij kan er een belangrijk onderscheid gemaakt worden. Het oprichten van een eenmanszaak is in principe een stuk eenvoudiger dan het oprichten van een BV. Dit is dan ook één van de hoofdredenen waarom veel mensen kiezen voor het oprichten van een eenmanszaak. Hierbij hoeft men zich alleen maar in te laten schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Sinds wetswijzigingen die in 2012 zijn ingegaan is het oprichten van een BV ook een stuk makkelijker geworden. Men hoeft zich slechts in te schrijven bij de KVK en een akte laten opmaken door een notaris. In deze akte staat onder andere de naam en het doel van de rechtspersoon, hoe aandelen moeten worden uitgegeven en overgedragen en op welke manier het bestuur benoemd gaat worden en de ontbinding van de rechtspersoon. Het oprichten van een BV kost door inmenging van een notaris wel meer geld. De kosten zijn minimaal 400 euro en kunnen oplopen tot 1000 euro.
Aansprakelijkheid
Eigenaars van een eenmanszaak zijn persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf. Dat wil zeggen dat als u schulden opbouwt met uw bedrijf, u persoonlijk verantwoordelijk bent voor die schuilden. Het kan daardoor voorkomen dat u uw privébezittingen kwijt raakt om uw schulden af te lossen. Bij een BV zijn uw privébezittingen in principe losgekoppeld van het bedrijf. Als uw BV failliet gaan kunnen de schulden normaal gesproken niet bij u persoonlijk verhaald worden. Er zijn echter bepaalde voorwaarden waarbij dat wel het geval kan zijn. Dit zijn situaties waarbij er sprake is geweest van een onbehoorlijk bestuur. Bijvoorbeeld wanneer er fraude is gepleegd, wanneer de boekhouding niet klopt of het niet indienen van verplichte jaarstukken.
Belasting
Er zitten een aantal cruciale verschillen in het betalen van belasting tussen een eenmanszaak en een BV. Deze verschillen moeten in overweging worden genomen voor er wordt besloten of er een eenmanszaak of een BV wordt opgericht. Over het algemeen is het voordeliger om een eenmanszaak te hebben bij een lage winst en een BV is voordeliger bij een hoge winst. Dit komt met name omdat een eenmanszaak gebruik kan maken van aftrekposten. Dit zijn de zelfstandigen aftrek, startersaftrek en de MKB winstvrijstelling. De belasting die moet worden betaald bij een BV is in principe lager, maar bepaald verplichte kosten zorgen ervoor dat een eenmanszaak bij een lage winst toch nog voordeliger is. Het is bijvoorbeeld verplicht om een jaaropgaaf te maken en zijn er verplichte accountantskosten.
Wat is beter?
Mensen die erover nadenken om een bedrijf te beginnen vragen zich vaak af of het beter is om een eenmanszaak te beginnen of een BV. Welke van de twee beter is is per situatie verschillend. Elke optie heeft verschillende voor- en nadelen waarmee rekening gehouden moet worden. Als u een bedrijf op wilt richten waarbij er een hoge kans is op fiscale risico’s, dan is het beter om een BV op te richten. Dit komt omdat een eigenaars van een eenmanszaak persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de schulden bij een bedrijf. Bij een faillissement kan het daardoor voorkomen dat eigenaren persoonlijke bezittingen moeten afstaan om te compenseren voor een opgebouwde schuld. Bij een BV is dit niet het geval, uw bedrijf en uw persoonlijke bezittingen staan los van elkaar. Daarom is het niet mogelijk dat schuld van uw bedrijf afgelost moet worden door persoonlijk bezit. Bij een lage winst is het voordeliger om een eenmanszaak op te richten. Een eenmanszaak is voordeliger tot een inkomen van ongeveer 150.000.